Arbeidstilsynet

Testautomatisering ga raskere leveranser og reduserte ressursbruken

For å effektivisere utviklingen har Arbeidstilsynet, sammen med Bouvet, etablert en strategi for automatisering av test. Strategien har blant annet ført til at det prøves ut testautomatiseringsverktøy og at generering av testdata er mer automatisert.

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi

Utfordring

Gjennom digitaliseringsprosjektet “Digital samhandling med virksomheter» har Arbeidstilsynet etablert en plattform for deres tjenester ut mot publikum. I utvikling av disse tjenestene begynte Arbeidstilsynet å få et stort behov for testing, og mye av dette skjedde manuelt. Den manuelle testingen tok tid, krevde mye ressurser, og var rutinepreget med mye gjentagende regresjonstesting. Automatisering av testarbeidet ble gjort på enkeltområder, men ikke systematisert og med for lav testdekning. Med knapphet på tid og ressurser ble det derfor satt i gang et initiativ for å se om en mer strukturert tilnærming til automatisering av tester kunne gi effekt.

Løsningen ble å gjennomføre en POC (Proof of concept) for å utdype: 

  • Hvordan få mer automatiserte tester, også på E2E-nivå (End-to-end testing). 
  • Hvordan få utviklere til å gjøre mer testing, og da også E2E. 
  • Se på mulighetene for å benytte et testautomatiseringsverktøy som er utviklernært, men samtidig enkelt å komme i gang med.

Gjennom POC ble det utarbeidet et rammeverk og en brøytetest for automatisert testing av en av tjenestene i Arbeidstilsynet sitt utviklingsmiljø. Rammeverk og eksempel på test gjorde det enklere for andre i teamet å utvikle flere tester. POC ga også verdifull erfaring med testverktøyet og mulighet for å utforske hva det er mulig å automatisere ved hjelp av verktøyet.

Automatiserte ende-til-ende-tester har forbedret flere ledd av utviklingsprosessen. Vi har fått tettere samarbeid mellom testere og utviklere, og opplever at regresjonstesting ikke lenger er en flaskehals. Flere medlemmer av teamet kan og har skrevet tester. Vi er nå i stand til å raskere fange opp og tilpasse oss endringer i Altinn og andre integrasjoner som påvirker løsningene våre. Vi har også større trygghet for kvalitet når vi setter produkter i produksjon. Arbeidet så langt har også bidratt til å se andre muligheter for bruk og verdi av automatisert testing.

Arbeidstilsynet

Teststrategi for automatisering av test

Produktteamet hadde mange nyttige diskusjoner gjennom arbeidet med POC, som dannet grunnlaget for å etablere en teststrategi. Fokuset var å få best mulig testdekning med minst mulig bruk av ressurser, og at testene blir enkle å vedlikeholde.
 

Slik ser testautomatsieringsstrategien ut i dag:

Automatiseringsstrategi_redigert 1 (1).jpg

 

Testverktøy skal ikke være «i tillegg til» alt annet vi gjør, det skal være istedenfor mye manuell regresjonstesting.

Arbeidstilsynet

Hvilken verdi har det gitt?

  • Forbedret teamarbeid: Tettere samarbeid, flere som tester, automatisering er blitt en del av hverdagen 
  • Kvalitetsfokus fra alle i teamet – pådriver for testbar kode
  • Effektiv testing med automatisk genererte testdata og regresjonstestkjøringer
  • Effektiv utvikling av automatiserte tester, gjenbruk
  • De viktigste brukerhistoriene for søkere og saksbehandler er dekket av automatiserte tester i flere tjenester
  • Overvåking av kvalitet for tjenestene i testmiljøene
  • Kjører hyppigere leveranser enn tidligere
  • Trygghet for god kvalitet ved produksjonssetting
  • Enklere forvaltning
  • Enklere å hoppe mellom ulike tjenester, når det finnes automatiserte tester å støtte seg på i tillegg til at det er enklere å sette seg inn i testbar kode (kodekvalitet)

Ansvarlig kontor: Trondheim

Kontakt oss

Inger Johanne Håkedal
Avdelingsleder