Sammen med Helsedirektoratet har vi utviklet en tilgangsstyrt påloggingsløsning med detaljert data om allmennlegetjenesten. Formålet har vært å gi fastlegene innsikt i egen praksis og å tilby et verktøy for kvalitetsutvikling. Alt fra design, brukerinvolvering, universell utforming, arkitektur og valg av teknologi har vært sentralt, slik at løsningen blir universell, intuitiv og enkel å bruke.
Helsedirektoratet ønsket bistand innen UX- og interaksjonsdesign, prosjektledelse og arkitektur på flere prosjekter, men hovedsakelig til "prosjekt Allmennlegedata". Prosjekt Allmennlegedata publiserer og vedlikeholder statistikk fra allmennlegetjenesten på helsedirektoratet.no. I tillegg har prosjektet hatt som mål å utvikle en helt ny tjeneste bak pålogging.
Målet med arbeidet vi har bistått med har vært å tilgjengeliggjøre data fra allmennlegetjenesten til kvalitetsutvikling i helsesektoren. Brukergruppen for arbeidet her er stor og har omhandlet blant annet tjenesteyter (herunder fastlege og legevaktsleger mm.), kommunal-, regional- og nasjonal helseforvaltning, media, forskere samt pasienter og pårørende.
En svært sentral utfordring i prosjektet var at det omhandler sensitive helsedata som krever gode løsninger knyttet til anonymisering, autorisasjon og sikkerhet. Derfor er det utformet ulike publiseringsløsninger, både offentlig og bak pålogging.
Sammen med Helsedirektoratet har vi utviklet en tilgangsstyrt påloggingsløsning som er tilgjengelig for alle fastleger i Norge, og som skal gi detaljert data om allmennlegetjenesten. Formålet er å gi fastlegene innsikt i egen praksis og å tilby et verktøy for kvalitetsutvikling. Det er blant annet utviklet funksjonalitet som presenterer statistikk og tall for fastlegens egen fastlegepraksis. Fastlegene kan også sammenligne sine tall med nasjonale og regionale tall.
Statistikkene er basert på innsendte refusjonsregninger til staten (HELFO), og er hentet fra kommunalt pasient- og brukerregister (KPR). Data som ikke stammer fra fastlegens egne innsendte refusjonsregninger vises som anonym statistikk.
I prosjektet blir data brukt for å oppnå innsikt til optimalisering og utvikling. Det har derfor vært naturlig at de nasjonale prinsipper lagt til grunn for regjeringens datapolitikk (Meld. St 22 (2020-2021) har blitt fulgt som noen av grunnpilarene i prosjektet:
Helsedirektoratets ønsker nå å utvide konseptet med påloggingstjenester for flere brukergrupper. Neste steg er å utvide påloggingsløsningen for kommuneoverlegene i Norge, og vi i Bouvet er svært glade for å være sentrale også i det videre arbeidet.
Systematisk brukermedvirkning:
Gjennom ny, forbedret og universell løsning får fastleger i Norge mer og bedre innsikt i data som gjør arbeid med kvalitetsutvikling enklere. Løsningen behandler og fremlegger data på en sikker og trygg måte med regjeringens datapolitikk som en av grunnpilarene i prosjektet.
Ansvarlig kontor: Trondheim