HACKATHON - hvordan få fart på innovasjonsprosessene

Inviter bredt, definer spisst og legg til et konkurranseelement. Da har du et hackathon, en effektiv måte å tenke nytt og smart, sammen. Men hvordan arrangere det? Her får du noen gode tips fra Bouvet og et eksempel fra et vellykket hackathon for Statnett.

Publisert:23. september 2024 Eirill Wiik

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi


Navnet “hackathon” er en sammensetning av ordene hacking og maraton. Det kan best beskrives som en konkurransepreget prosess der flere lag får en oppgave de må løse ved hjelp av teknologiske hjelpemidler, innenfor en kort tidsramme. Det er en intens, engasjerende og produktiv prosess hvor flere mennesker med samme mål samarbeider.

«Work hacks» – ikke hacking

Hackatonet oppsto i utviklermiljøer – derav navnet – men er langt fra forbeholdt kodekyndige mennesker! Flere og flere innser at det er smart å la folk med variert kompetanse og ulike perspektiver løse et problem i fellesskap. Og hackathon er ikke hacking, men mer utvikling av «life hacks» – eller «work hacks» – og bidrar ganske enkelt til bedre forankrede, mer originale og mer treffsikre løsninger.

Mange virksomheter opplever at de manuelle måtene som oppgaver løses på i dag, ikke er skalerbare. Et hackathon kan få fart på bruk av ny teknologi og verktøy som kan automatisere og effektivisere manuelle prosesser. Dette kan inkludere alt fra programvareutvikling til bruk av kunstig intelligens og maskinlæring.

Et godt organisert hackathon har dessuten verdi utover de konkrete løsningene teamene lager, som for eksempel:

  • Tverrfaglighet: mangfold kan føre til kreative og effektive løsninger som kanskje ikke ville blitt oppdaget ellers
  • Helhetlig tankegang: felles forståelse på tvers av fagdisipliner, bryte ned siloer
  • Kulturbygging: en fin måte å synliggjøre og forsterke organisasjonens verdier, som innovasjon, samarbeid og læring, i praksis

Statnetts erfaringer 

Statnett er en av mange norske virksomheter som har testet ut hackathon for å få fart på innovasjonsprosjekter. Da de i sommer ønsket å invitere til sin største hackathon hittil, ba de Bouvet om hjelp til organisering og gjennomføring. Under kan du lese - og se en kort film - om erfaringene deres. Du får også noen gode råd om hvordan du selv kan arrangere et vellykket hackathon.

hacketon_banner.jpg

Fire team samlet seg i Forskningsparken for å utvikle løsninger på strategiske utfordringer for Statnett. Teamene fikk støtte av prosessveiledere fra Bouvet, og de hadde også tilgang til fagressurser som kunne svare på spørsmål underveis. Teamene laget nyskapende forslag til løsninger som Statnett/FoU og innovasjon følger opp, og som de jobber med å realisere. 

Flott å jobbe målrettet på tvers, mye å bli inspirert av og gøy å treffe nye folk.

Deltaker på Statnetts Hackathon

Deltakerne deler sine erfaringer fra hvordan de opplevde de intense dagene i Forskningsparken.

 

Eksempel på et løsningsforslag

prototype_VIS.png
Her er et eksempel på en av løsningene fra Statnetts hackathon: en effektiv treparts samhandlingsløsning. Løsningen ble presentert som en klikkbar prototype, noe som gir en realistisk opplevelse av hvordan den vil fungere i praksis. Ved å lage prototyper blir det enkelt å teste løsningene på ulike målgrupper. Dette gir verdifulle tilbakemeldinger og muligheten til å forbedre og videreutvikle konseptet før den tekniske utviklingen starter.

Jeg har dessverre ofte opplevd at innovative løsninger stopper opp fordi folk verken har tid eller en plan for oppfølging i etterkant.

Eirill Wiik - innovasjonsrådgiver i Bouvet

Tips til et vellykket hackathon

  • Forankring: Sørg for at hackathonet er godt forankret hos ledelsen og ha en plan for videreføring av løsningene.
  • Planlegging og organisering: Ha en klar tidsplan og struktur med spesifikke oppgaver. Sørg for gode arbeidsrom med mye veggplass.
  • Utstyr og ressurser: Sørg for at nødvendig teknisk utstyr og ressurser er tilgjengelig, inkludert API-tilganger, komponenter, mat og drikke.
  • Teamarbeid: Skap psykologisk trygghet og et miljø som fremmer samarbeid.
  • Motivasjon og inspirasjon: Start med en inspirerende introduksjon og sett klare mål for dagene.
image-20240712122733-1.png

 

 

Få ting opp på veggen - skap felles forståelse

Sørg for at teamet har en felles forståelse av hva de ønsker å løse. Ved å visualisere problemstillingene på veggen blir det lettere å fokusere. Lag et utkast til et kart over tjenesteflyten som teamet kan diskutere før de velger retning. Kartlegging av en brukerreise kan hjelpe teamet med å identifisere forbedringsmuligheter og forstå brukerens behov, noe som er essensielt for å utvikle brukervennlige løsninger.

Tverrfaglig samarbeid

Det er viktig at forretningssiden og IT jobber sammen fordi det sikrer at teknologiske løsninger støtter og fremmer forretningsmålene. Avhengig av problemet dere skal løse, kan det være lurt å inkludere disse rollene i tillegg til utviklere og annen teknisk kompetanse:

  1. UX- designer: bidrar til å skape brukervennlige og intuitive løsninger. Deres ekspertise i brukeropplevelse og design sikrer at det som utvikles tar hensyn til brukernes behov og gir en god opplevelse. En UX-designer kan visualiserer løsningene og lage skisser og klikkbare prototyper.
     
  2. Forretningsutvikler: bygger bro mellom teknologi og forretningsdelen, noe som er nøkkel til suksess for digitaliseringsinitiativer.
     
  3. Behovseier: sikrer at løsningene som utvikles, er relevante og nyttige. Behovseiere kjenner virksomhetens utfordringer og mål og kan bidra med verdifull innsikt og svare på kritiske spørsmål underveis.
     
  4. Fasilitator: sørger for en inkluderende prosess der alle deltakerne blir hørt. Ved å sette sammen relevante oppgaver, lede diskusjoner og løse eventuelle utfordringer sørger fasilitatoren for god fremdrift og et godt tverrfaglig samarbeid.
ulike_roller2.jpg

For et vellykket hackathon er det smart å velge lokaler der deltakerne både kan samarbeide tett, men også ha muligheten til å jobbe konsentrert individuelt. På denne måten kan deltakerne utforske muligheter fra hvert sitt perspektiv for deretter bygge videre på hverandres idéer og sammen lage gode løsningsforslag.

 

Kort oppsummert

Et hackathon kan bidra til:

  • Effektivitet: få opp innovasjonstakten, jobbe raskt frem mulige løsninger
  • Økt samarbeid: bidra til felles forståelse på tvers av fagdisipliner
  • Kulturbygging: skape gnist og engasjement for å jobbe på nye måter

Lurer du på om et hackathon er noe for din virksomhet, ta gjerne kontakt.

Marianne Tuen Smedås
Avdelingsleder, Øst Forretningsdesign

Se flere av våre historier