Kommer vi til å se mer av teknologier som Pulumi og Blazor fremover? Er Redux og React Native på vei til å bli historie? Hvordan ser fremtiden ut for skyutvikling og Kubernetes? Vil krefter som bærekraft og sikkerhet endre måten vi jobber på? I denne episoden ser vi nærmere på de heteste trendene og floppene akkurat nå.
Abonner gjerne og lytt til Bouvet Bobler på Apple Podcast, Spotifyeller hvor enn du lytter til podcast.
Innholdet i denne podcasten er basert på en kommende trendrapport av Maren Parnas Gulnes og Johan Paramanathan. Trendrapporten er basert på intervjuer med utviklere på tvers av teknologi og fagområder i Bouvet. Her kan du se et kort sammendrag fra funnene.
De som har bidratt med kunnskap er:
Generelt så observerer vi et økt fokus på både sky og sikkerhet. Skyleverandørenes tjenester og tilbud har hatt tid til å modne og er klare for de litt tyngre bedriftene. Mange kunder hos oss tar nå valget om skybasert infrastruktur, samtidig som de legger på et økt sikkerhetsfokus. Det er også en økt bruk av Cloud Security Posture Management (CSPM), altså automatisert skysikkerhet med løpende sårbarhetsvurderinger.
Infrastructure as Code (IaC) og Pulumi gjør innmarsj
I samme ånd har også Infrastructure as Code (IaC) blitt vanligere, og det er fortsatt Terraform som er hovedaktøren i dette markedet. Det er allikevel en antydning til at det fortsatt er vanskelig for utviklere å benytte, og i år har vi testet ut Pulumi som et kanskje mer utvikler vennlig alternativ.
React og Vue.js øker, mens Redux synker
Blant frontend-rammeverk ser vi at React har stabilisert seg som et solid og trygt rammeverk som mange nå har en god kjennskap til. Samtidig så er Redux mindre populært nå som React tilbyr andre mer lettvektige funksjoner for tilstandshåndtering. Det er også spennende å følge den økte bruken av Vue.js og modning av Web Components for enklere samkjøring av multi-rammeverk-frontend.
Økende interesse for Blazor
I Microsoftverdenen så ser vi en økende interesse for Blazor, muligens på grunn av den lave terskelen for backendere å sette seg inn i dette sammenlignet med andre frontend-rammeverk.
Kubernetes setter standarden
Microservices har nå blitt en markedsstandard, noe som øker fokuset på og bruken av containers. Mye er satt opp ved hjelp av Kubernetes, men vi observerer at det har stor overhead på opplæring og en tendens til bruk av Container Instances som et enklere alternativ. Vi tror allikevel Kubernetes er kommet for å bli som standard for komplekse microservice-miljøer.
NoCode/Low Code og bærekraft har kommet for å bli
Ellers har temaer som NoCode/Low Code og bærekraft vært viktige i det foregående året, og vi ser for oss at dette bare blir mer relevant og viktig å tenke på i tiden fremover.