For å realisere gevinster i smidig produktutvikling er god endringsledelse en forutsetning. I kontinuerlig IT-utvikling må endringsledelsen være tett på medarbeidere og utviklingsteam og tilnærmingen og metoden må være fleksibel. Her er våre 5 beste tips for å lykkes!
1. For å lykkes må organisasjonen forstå det smidige tankesettet
Nettopp fordi smidig utviklingsmetodikk innebærer hyppige endringer for brukerne, er det viktig med endringsledelsestiltak som gjør at brukerne forstår hvorfor utviklingen skjer i iterasjoner og hvordan det vil påvirke deres arbeidshverdag. Gjennom tilpassede endringstiltak som informasjon og opplæring vil organisasjonen enklere kunne ta deler av løsningen i bruk, samtidig som de opprettholder fokus og kvalitet.
Smidige tankesett vektlegger delingskultur, psykologisk trygghet, læring og har ulike seremonier, som nettopp skal bidra til å oppnå godt samarbeid og kultur for åpenhet. God endringsledelse sørger for at disse verdiene blir en integrert del av virksomhetskulturen. I denne prosessen er det også viktig å gjøre opplæring av både smidig tankesett og metode til de som skal ta det i bruk og organisasjonen i stort som vil bli påvirket av denne måten å utvikle på.
2. Tilpasse virksomheten til produktorientert tilnærming
Produktorientert tilnærming innebærer å kontinuerlig forbedre og tilpasse produktene blant annet basert på tilbakemeldinger fra brukerne og endrede krav. Å gjennomføre tiltak og sørge for verktøy og metoder som støtter kontinuerlig produktutviklingsfokus blir her essensielt
3. Kommunikasjon, opplæring og raske tilbakemeldinger
For å styre endringer effektivt, må de som jobber med endringsledelse sørge for at organisasjonen som skal ta i bruk nye løsninger også forstår hvorfor og hvordan det skal tas i bruk. I en smidig og produktorientert IT-verden, vil kort og virkningsfull kommunikasjon, spissede opplæringssesjoner og raske tilbakemeldingssløyfer bidra til at det nye blir kjent, forstått og tatt i bruk i tide. Det er ikke et engangsstunt. Det krever en tettere interessentoppfølging enn tidligere, samt at innføringstiltakene må itereres og tilpasses fortløpende.
4. Iterer, iterer og iterer
Smidige metoder fremmer kontinuerlig forbedring, og endringsledelsestiltakene vil kontinuerlig forbedres ved å innhente tilbakemeldinger, måle effekten av tiltakene og justere tiltakene når det er behov.
5. Motstanden vil komme – å håndtere den må gjøres med omhu
Medarbeidere er ikke alltid positive til endringer og kan ofte være utrygge i møtet med nye oppgaver og systemer. Når i tillegg det nye de skal ta i bruk, kommer stykkevis og delt, og ikke alt er ferdig på en gang, kan det skape usikkerhet og motvilje mot det nye. Effektivt og målrettet endringsledelsestiltak håndterer motstand, gir riktig kommunikasjon til riktig tid, og gir opplæring og støtte til ansatte og ledere som er vesentlig for å opprettholde motivasjon og produktivitet.
Endringsledelse kort fortalt
Endringsledelse handler om å lede initiativ og relevante aktiviteter som skal bringe folk og virksomheter gjennom endringsprosesser.
Som endringsledere tar vi roller som:
-
Strategiske rådgivere som jobber på virksomhetsnivå med ledelse der organisasjonen skal gjennom (digital) omstilling/endring/transformasjon.
-
Strategiutvikling, strategiimplementering og strategirealisering
-
Digitalt lederskap, digitalt medarbeiderskap rådgivning
-
-
Innføringsledere som jobber tett med prosjektleder, og hovedsakelig med:
-
Nye/endrede digitale systemer og løsninger, nye/endrede arbeidsprosesser, nye/endrede roller, ansvar, myndighet og oppgaver, organisasjonsutvikling (ikke uttømmende)
-
Utvikling av nye digitale tjenester – smidig og designdrevet utvikling
-
-
Fageksperter innen interessenthåndtering, kommunikasjon, kompetanse, prosess, gevinst, kultur eller ledelse
-
Prosessledere som driver prosesser fra a-å