Webredaktører og innholdsdesignere som vedlikeholder og optimaliserer nettsider, prøver å forstå brukernes ønsker og behov. Her er søkeloggen for internsøk gull i forbedringsarbeidet.
Brukernes intensjon på et nettsted er ikke alltid så lette å finne. Internsøk er en viktig del av analysen og det viser seg at det er stort potensiale i internsøk.
«Er det lenge siden du har sjekket, finner du garantert aksjonspunkter etter en analyse av internsøket.»
7 tiltak for å forbedre internsøket, med helt konkrete aksjoner:
Bruker du fortsatt Google Analytics? Eller Piwik Pro, Matomo eller Siteimprove? Det er større spredning i analyseverktøy etter at mange sluttet med Google Analytics, men felles for verktøyene er at de tilbyr en internsøkelogg.
Aksjon: Gjør deg kjent med internsøket i analyseverktøyet. Er det ikke satt opp? Spør en utvikler. Har du ikke analyseverktøy? Skaff det.
Dette er den vanligste og enkleste analysen. Har mange nok søkt på et ord eller begrep, betyr det at de ikke finner det. Du som webredaktør eller innholdsdesigner må da avgjøre om det er noe du synes de burde funnet.
Aksjon: Gjør innholdet enklere å finne. Du kan fremheve innholdet på forsiden eller på en landingsside. Du kan også skrive om innholdet der det står. Må flere nøkkelord brukes? Må tittelen være mer beskrivende?
Websidene er ikke statiske, og temaer er mer sesongbaserte enn andre. Sjekk statistikken måned for måned. Er noen søkebegrep mer brukt i visse deler av året?
Aksjon: Gjør sesongbasert innhold tilgjengelig i søket. Vurder om de skal fremheves på forsiden eller på en av landingsidene eller kjernesidene på nettstedet.
Finnes det andre ord enn de du som nettstedseier benytter? Internsøket gir innblikk i hvilke ord brukerne forventer å finne, og gjerne også typiske skrivefeil.
Aksjon: Skriv om innhold og overskrifter, også med synonymer. Det er også mulig å legge inn søkealiaser på utvalgte sider, inkludert aliaser som støtter skrivefeil i søkemotoroppsettet.
Hvis flere brukere står på en side og søker på det samme har du et funn! Da er sjansen stor for at du kan oppdatere siden med innhold som det søkes etter.
Aksjon: Lag innhold på siden det søkes fra eller sett opp lenke til en side der brukeren «burde» vært.
Har du innhold som brukerne ikke finner, og det er nesten umulig å få det til å rangere i internsøket? Fortvil ikke, det er mulig å sette opp fremhevet innhold på de fleste internsøk. Det betyr at du manuelt kan bestemme hvilke søkeresultater som skal komme øverst.
Fordelen er at du ikke trenger å spørre en utvikler om teknisk hjelp eller må justere på artikkelen med nøkkelord. Ulempen er at med mange manuelt fremhevede søkeresultater kan det bli krevende å vedlikeholde.
Aksjon: Sett deg inn i «fremhevet søk», noen ganger kalt «best bets». Sett opp egne søkeresultater på de søkene som ikke funker.
Internsøket på et nettsted er ofte satt opp «standard» med et sett med regler for hva som skal rangeres først. Dette søket kan du som webredaktør sjekke, fikse og justere, men du må ofte samarbeide med en utvikler.
Ofte kan du justere på kriterier som:
Aksjon: Juster på internsøket slik at det gir bedre generelle resultater. Ofte må resuktatene justeres på en kombinasjon av kriterier. Fiks på søket, test, fiks igjen, test og fiks igjen. Du får et mye bedre internsøk av det.
Lykke til med fiksing av internsøket!