Hverdagsdigitalisering – en lavmælt revolusjon

For å styrke arbeidet rundt mål og ansvarsområder, har Statnett etablert en produktorganisasjon med fokus på langsiktig verdiskaping. Dette som tillegg til eksisterende linje. For å håndtere mindre og akutte behov i det daglige, vil Team Hverdagsdigitalisering på en smidig måte levere løsninger gjennom lav-kode og iterativ tilnærming. Møt Elin Merethe Håland, en av våre konsulenter og teamlead, som forteller hvordan vi sammen jobber for å løse oppdraget.

Trykk på taggene for å lese mer om hvor og hvordan vi benytter samme fag og teknologi

Team Hverdagsdigitalisering er etablert i forretningsområdet «Nett», og er et tverrfaglig team med seks personer fra ulike avdelinger i Bouvet, samt Jan Skundeberg og Trond Grem Wold fra Statnett. Vi hjelper til med oppgaver som tildeles fra en overordnet oppdragsliste, basert på hva virksomheten ser behov for.

Fra venstre Jules Mataly, Sunniva Heggen, Morten Lillehagen Preben Geier, Simon Vetter (midlertidig ansatt), Petter Sørum Hansen og Elin Merethe Håland.


Jobber med ti oppgaver/løsninger samtidig

Teamets første oppdrag handlet om kompetanse og kapasitet til å utvikle rapporter for forretningsområdet Nett. Dette inkluderte nye rapporter, samt opprydding, strukturering og forbedring av eksisterende.

– Da vi startet arbeidet, oppdaget vi raskt at dette handlet om mye mer enn å skape en enkel, brukervennlig og visuell fremstilling i Power BI. Vi måtte dykke dypt ned i dagens arbeidsprosesser, datakilder, datakvalitet, nåsituasjonen kontra ønsket situasjon, tilgjengelig teknologi, og mye mer, sier Elin Merethe Håland, Teamlead fra Bouvet. 

Elin forteller videre at etter hvert som teamet fant sin form og arbeidsmetodikk har antall oppdrag økt jevnt og trutt. Her følger eksempler på noe av de vi jobber med for tiden:

  • Copilot Studio i Teams for brukerdialog med lagrede erfaringsrapporter. Mål om å styrke læringsutbyttet og gjenbruk av kunnskap og erfaringer.
  • Opprette informasjonsprodukter i ny dataplattform og legge til rette for gjenbruk og visualisering. 
  • Samling, oppslag og analyse av historiske priser på komponenter brukt i prosjekter. Mål om styrket analyse og prognosekapasitet.
  • Tilpasset løsning for oppfølging av OKR på team- og områdenivå. Visualisering av OKR, kobling til administrative overbygg og utviklingsverktøy.
  • Løsning for sikker fangst, kommentering og lagring av bilder/informasjon i felt. 
  • Visualisering og samling av eksisterende data og informasjon i ulike dashboards, rapporter.

Kort vei fra løsning til bruk

Team Hverdagsdigitalisering opererer i skjæringspunktet mellom forretningsutvikling, endring og teknologi og utgangspunktet er alltid å løse et forretningsbehov. 

"Avtalen med Bouvet gjør det mulig for Statnett å skalere mengden ressurser rundt en stabil og kompetent kjerne. I tillegg til høyt kunnskapsnivå, utmerker konsulentene seg med relasjonsferdigheter og sterk forretningsforståelse. Dette er avgjørende når vi jobber med forbedring." Trond Grem Wold - Leder Team Hverdagsdigitalisering fra Statnett.

For å minimere scope og risiko starter vi alltid oppdragene med prototyper/MVP’er. Ut fra dette jobber vi med en klassisk agil tilnærming der vi utvikler/konfigurerer, tester, feiler og juster. Den valgte verktøykassen vi bruker for å lage løsningene er Power Platform og lavkode.

Lite og agilt team er en av suksesskriteriene

– Det at vi er et lite agilt team med tydelig mandat og myndighet sikrer suksess. Vi bruker ikke månedsvis på å få på plass en analyse, men starter jobben ganske raskt etter at vi har fått oversikt. Vi samarbeider tett med forretningen underveis. På denne måten sikrer vi at vi har de ansatte med oss, sørger for delbeslutninger underveis, justerer, utvikler og har stadig fremdrift. 

– Det er ikke alltid rett-frem og ting ordner seg ikke på minuttet. Men vi jobber i en stor statlig bedrift som har etablerte måter å jobbe på, og vi må ha forståelse for at ting kan ta tid, ifølge Elin. 

Hva er viktig å unngå?

– At vi står i utfordringer og arbeidet over tid, sammen med kunden. Det ordner seg alltid. Men det handler alltid om så mye mer enn teknisk utvikling, det viktigste er nok forståelse for organisasjon og beslutningsprosesser. Vi må hele tiden jobbe for å få med oss folk og komme videre i et stort og sammensatt system. 

Hva er det mest spennende?

– Vi får virkelig et innblikk i hele Statnett og kan være med å forbedre og utvikle organisasjonen. At vi klarer å levere løsninger på forholdsvis kort tid og ser resultat ganske raskt er både gøy og motiverende! 

Dette sier teamet fra Bouvet om denne måten å jobbe på

Morten Lillehagen
Utvikler/rådgiver

Morten Lillehagen

Det har vært en spennende opplevelse å jobbe i Team Hverdagsdigitalisering, og jeg setter stor pris på friheten jeg har hatt til å utvikle ulike løsninger som møter kundens behov. Jeg har fått muligheten til å utforske og teste ulike KI-verktøy, noe som var både utfordrende og lærerikt. Det har også vært givende å bidra med råd om den beste tilnærmingen på løsninger, samtidig som jeg har fått samarbeide med kollegaer på tvers av avdelinger og dra nytte av deres kompetanse."

Jules Mataly
Designer

Jules

Arbeidet i Statnett har vært en berikende opplevelse, hvor jeg har fått muligheten til å utfordre kunden basert på deres behov og foreslå løsninger som skiller seg fra det de opprinnelig hadde sett for seg. Samarbeidet i det tverrfaglige teamet skapte flere muligheter, og det er lærerikt og inspirerende å jobbe med kolleger med ulik kompetanse”.

Sunniva Heggem
Utvikler

Sunniva Heggem

Det er et veldig spennende og lærerikt oppdrag, hvor vi får jobbe tett med forretningen. Vi har blitt kjent med en rekke ulike områder og prosesser i Statnett. Selv om teamet jobber med ulike oppgaver fra dag-til-dag, så samarbeider vi godt på tvers, og benytter oss av hverandres kompetanse når det passer.

Preben Schultz Geier
Utvikler

Preben Geier

Det er et veldig spennende oppdrag å jobbe med, hvor vi bidrar med ny innsikt gjennom rapporter i Power BI og tilbyr nye datakilder gjennom dataplattformen". 

Petter Sørum Hansen
Utvikler

Petter Sørum

Frihet til å ta tekniske valg gir oss muligheten til å utforske, prøve nye ting og være kreative. Dette gir også en større følelse av eierskap til løsningene vi leverer.

Elin Merethe Håland
Teamled

Elin Håland

Vi har lenge snakket om at vi må jobbe agilt og smidig, men dette oppdraget ER et eksempel på hvordan dette faktisk kan gjøres i praksis. Vi tenker organisering og forretningsbehov først, teknologi etterpå. Ved å gjøre alle oppgaver forretningsnære og “bare starte i det små”, uten de lange analyse- og behovsavklaringsfasene, kommer vi oss raskt videre. For å bruke et velkjent bilde så “klarer vi å skifte dekk på bilen i fart.

Ta gjerne kontakt om du lurer på noe

Andreas Louis Riise
Avdelingsleder
Tore Brathaug
Leder virksomhetsstyring
Lars Harald Øverbø
Iris Basic Krossbakken
Områdeleder