Hei, utvikler. Fram med loddebolten!

Slipp kreativiteten løs og lek med ideer. Det gjør deg bedre i faget ditt, mener ildsjelene bak Labben i Bouvet-huset. Der omdannes ettall og nuller til spennende prototyper og håndfaste løsninger. Og du er velkommen inn.

Tormod Myrland Aadnesen

Inn i Bouvet-huset på Majorstua i Oslo, ut av heisen i sjette og inn døren. Der, bak store glassvegger, finner du den flunkende nye Labben.

I hjørnet står loddebenken klar. Ved vinduet står fire 3D-printere, og i skuffer og skap venter droner, roboter, loddeutstyr, mikrokontrollere, AR/VR-utstyr, en Hololens, mange andre dingser og verktøy på deg. En sofagruppe er det også blitt plass til i det 75 kvadratmeter store rommet.

– I tillegg har vi fått inn fire arbeidsplasser, slik at folk har tilgang på skjerm og tastatur mens de bygger eller tester ting, sier Daniel Holmen, Nikhil André Luthra og Jesper Andersson, utviklere og ivrige innovasjonsagenter i Bouvet.

Lyst å lære mer om IoT? Meld deg på kurs her

Dyrker gode ideer

Innovasjonsagenter? Ja, store ord må være tillatt dagen etter at Labben ble åpnet i ny og oppgradert versjon. Dessuten står det ikke på ambisjonene hos trekløveret, som representerer husets mange «labberne». Her skal ideene blomstre!

Rundt 100 personer feiret åpningen av den nye Labben. Snoren ble klippet med en 3D-printet, motorisert hekkesaks av COO Anders Lennartzon i Bouvet Øst.

– Formålet med Labben har alltid vært å pirre nysgjerrigheten, teste teori i praksis og dele kunnskap. Dette styrker miljøet i Bouvet, og i tillegg nyter kundene våre godt av at vi kan prøve ut ideer og lage både prototyper og ferdige løsninger, forteller Nikhil André.

Han trekker fram det prisvinnende prosjektet Zero Waste for Viasat, #toyfail for Forbrukerrådet og løsninger for Norsk Gjenvinning og Bane Nor som eksempler på prosjekter som er utviklet på Labben.

Velkommen inn

Døren til Labben står stort sett alltid åpen, også for folk som ikke jobber i Bouvet. Mange kunder har vært på besøk for å prøve ut ny teknologi og innovasjon. I tillegg blir det holdt workshops og kurs innen alt fra 3D-printing og robot wars til hjemmeautomasjon, lodding og programmering av mikrokontrollere.

– Vi holder også heldagsintroduksjoner til tingenes internett samt forskjellige hands on-kurs i lodding, programmering og tilkobling til internett og mye mer. Dette vil det bli mer av nå som fasilitetene er blitt enda bedre, sier Daniel.

Han vektlegger at ufarliggjøring er et av målene med Labben. Det skal bli lettere å komme i gang. Dessuten er Labben slett ikke bare for utviklere. Her er alle velkommen, uansett faglig ståsted.

Smittsom læring

– Kanskje er det ikke akkurat deg som lager det neste store innen tingenes internett. Men vi tror at det å vite opp ned på en loddebolt kan gi deg inspirasjon og flere muligheter. Kanskje blir du bedre i faget ditt, sier han.

– Det er nyttig å kunne litt om hardware. Du får en litt annen tilnærming til det driver med ellers, skyter Jesper inn.

– Dessuten er det vår erfaring at interessen for å teste ut kode i praksis – og viljen til å lære bort det man kan – er smittsom. Sammen finner vi ut av ting vi ikke vil fått til hver for oss. Sosialt er det også. Noe av det beste med Labben er å bli kjent med bra folk både i og utenfor Bouvet, legger han til.